Kik azok a digitális nomádok?

Irodájuk általában egy kávézó, de a legnépszerűbb fotók róluk a tengerpartotokon készülnek. Gyakran fordul elő, hogy buszmegállóban, repülőn dolgoznak. Nincsenek helyhez kötve, felmondani sem nagyon tudnak nekik. Mégsem olyan egyszerű az életük, mint elsőre tűnik. Ők a digitális nomádok.

Laptop, telefon, internet?

Az ATPszövegírás marketing szövegírói tipikusan olyan munkát végeznek, amit gyakorlatilag a világ bármely pontjáról lehetne. Mi ugyan nem adtuk digitális nomádságra a fejünket, de pontosan tudjuk, mivel jár ez az életforma. Mi kell hozzá? Azt hinnéd, hogy egy laptop, egy telefon és stabil wifi. Ez azonban még nem minden, valójában nem is olyan könnyű belevágni ebbe az életbe.

A könyvelő és a spórolás

Először is el kell határoznod, hogy több hónapot, esetleg évet a világ egy távoli pontján töltöd majd. Ha volt fix állásod, azt fel kell adnod, a lakásoddal is kell kezdened valamit. Szükséged van félretett pénzre is, hiszen repülőjegyet kell venned, gondoskodnod kell a lakhatásodról, plusz gondoskodnod kell biztonsági tartalékról is. Indulás előtt nem árt kicsit tanulnod, leginkább az online ügyintézésről, számlázásról, külföldi adózásról és még sorolhatnánk. Ez azonban nem elég, a digitális nomádok nagy része minden bizonnyal vállalkozó.  Találkozol majd olyan jogi és adózási helyzettel, amit nem tudsz megoldani. Ezért szükséged van egy ügyes itthoni könyvelőre, aki egyengeti az utad és megvéd az adóhivataltól.

Az otthoni életed felszámolása

Nagy valószínűséggel kint túl sok ügyfelet már nem szerzel majd itthonról. Nem elképzelhetetlen, de tapasztalatink szerint erre ritkán adódik példa. Éppen ezért csak akkor vágj bele ebbe az életmódba, ha van stabil ügyfélköröd, akiknek rendszeresen dolgozol egy ideje. Miattuk lesz egy kiszámítható bevételed, amivel kalkulálni tudsz. Fontos, hogy olyan országot válassz, ahol stabil az internet, ahol nem korlátozzák a világhálót, de nem is drága. Hidd el, találsz majd kedvedre való helyet.  Az egyik legnehezebb feladat talán az itthoni életed tudatos felszámolása. Ha van, add ki a lakásod, intézd el a társadalombiztosításod. Ha van állatod, de nem viszed, bízd rá valakire. A lényeg, hogy alaposan gondold át, kit és mit hagysz itthon, gondoskodj mindenről időben.

Kiemelt kép: Pixabay