Hívj minket: 30/445-9128, 30/908-3439

Legjobb barátunk, a korrektor

Ha egy honlap tulajdonosa, vagy egy kiadó megengedheti magának, akkor rendkívül hasznos tagja lehet a csapatának egy, esetleg két ügyes korrektor. De mi is az ő pontos feladata?

Ritka, mint a korrektor

Akár két különböző korrektor is javíthatja a szöveget, ami természetesen még tökéletesebb írást eredményez. Sajnos azonban ennek teljesen fordítottja a jellemző, azaz hogy senki sem nézi át a cikkeket, bejegyzéseket, a tartalmakat, mielőtt kikerülnek egy honlapra. Pedig tökéletes kreatív szövegíró nem létezik, senki sem dolgozik hiba nélkül.

Egy nyomtatott amerikai napilapnál történt meg egyszer, hogy két napig dolgoztak egy számon, háromszor nézték át a szövegeket, dupla annyian foglalkoztak vele, mint máskor. A stáb célja az volt, hogy hibátlanul jelenjen meg a 18 oldal. Bizony, ebbe is csúszott hét helyesírási hiba. Az azonban így is tény, hogy minél alaposabban nézünk át egy szöveget, annál kevesebb hiba kerül bele. Ez pedig egy nehéz szakma.

A szürke eminenciás

Lehet rajta vitatkozni, mennyire fontos manapság a helyesírás, de egy magára valamit is adó szövegíró soha sem feledkezhet meg róla. Ha ezzel foglalkozol, és megteheted, akkor alkalmazz legalább egy külsős korrektort, aki a komolyabb munkáid esetén besegít. Ha pedig céged kiadványt készít, ha új honlapot veszel, ha netán könyvet, újságot adsz ki, akkor egyenesen kötelező. Ha csapattal dolgoztatsz, kérdezz rá, hogy van-e korrektoruk.

A korrektori munka egyébként bizonyos értelemben hálátlan pozíció. Az olvasótól, a megrendelőtől nem kap elismerést, egyfajta szürke eminenciás a csapatban. A helyesírásra koncentráló javításokon túl természetesen a korrektor is élhet javaslatokkal. A szóismétlés például nem helyesírási, inkább stilisztikai hiba, de néha szándékosan alkalmazzák. A korrektor ebben is adhat tanácsot. A szövegírás a laikusok számára is látványos, eredményes, élvezhető. A korrektorra leginkább azonban akkor gondolunk, amikor úgy érezzük, nem jól végezte a dolgát, és sok a helyesírási hiba a szövegben. A szövegírók azonban pontosan tudják, milyen nehéz a korrektorok feladata, ezért szeretünk velük dolgozni.