Hívj minket: 30/445-9128, 30/908-3439

A reklám története – 4. rész: Amikor hatalmas üzlet lett

Az előző részünkben olvasott Pears szappan története minden korabeli kereskedő számára bebizonyította, hogy ha saját termék értékesítésében gondolkodik, igenis érdemes időt és pénzt szánni a reklámozásra, aminek egyébként egyre több válfaja kezdett kialakulni a XIX. században. 

A lényeg, hogy sokan lássák

A kereskedők a 19. században egyre inkább kezdtek ráébredni, hogy az újságok mellett rengeteg más nyilvános reklámozási lehetőségük is van, sőt lényegében az egész világ egy kiaknázatlan hirdetési felület. Ezek a felületek lényegében megalapozták a marketing szövegírás később kialakuló világát. Természetesen ezen felületek fontos kritériuma, hogy minél több potenciális vásárló találkozzon velük. Nos, nem kellett sokat várni, hamar elindultak a „mozgó hirdetések”, amik az 1840-es évek elején jelentek meg a londoni postakocsikon. A posta úgy gondolta, hogy hatalmas üzleti lehetőség rejlik abban, ha a kocsik ablakait reklámozási felületként értékesítik. Nem is tévedtek, ugyanis hamarosan az összeset festett hirdetések díszítették, amiket az esti láthatóság érdekében belülről gyertyák világítottak meg.

Gyorsan iparággá fejlődött

Hamarosan, szemfüles, jó üzleti érzékkel megáldott kereskedők rájöttek, hogy azzal is kiválóan lehet keresni, ha nagy tételben potenciális hirdetési felületeket vásárolnak fel, majd ezeket magasabb áron értékesítik tovább. Lényegében ezeket nevezhetjük az első -bár természetesen igencsak kezdetleges- reklámügynökségeknek. A XIX. század második felére a reklám az eddigieknél is rohamosabb fejlődésen ment keresztül, lényegében innentől beszélhetünk olyan emberekről, akik már hivatásként foglalkoztak termékek magas színvonalú hirdetésével. Az 1870-es években néhányan hivatalos szakmaként űzték a reklámszövegírást, egyes cégek pedig vállalták reklámfelületek legyártását. A gazdaság számára hírtelen nélkülözhetetlenné vált a publicitás, így a reklámok és a különböző újsághirdetések a XX. század első éveiben elárasztották a világot.