ATP: a test központi energiaforrása és a Nobel-díj

Nem csak az ATPszövegírás alapítóinak keresztneveit jelenti az ATP, hanem a sejtek központi energiaforrását is. Erre mi is csak nemrég jöttünk rá.

Többen kérdezték tőlünk, mit jelent az ATP. Nincs benne semmi titok – a keresztneveink kezdőbetűiből állítottuk össze a rövidítést.

Központi energiaforrás

Egy kedves orvos ismerősünk azonban nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy az ATP nem más, mint a sejtek központi energiaforrása. Ő azt hitte, annyira képben vagyunk a biológiával és a kémiával, hogy még ezt is tudjuk. Zavarban voltunk, de bevallottuk neki, hogy ATP marketing-szövegíróinak fogalma sincs a témáról, de barátunknak megígértük, hogy utána olvasunk a témának.

Nobel-díj járt érte

Meg is próbáljuk összefoglalni, hogyan sikerült értelmezni ezt az igen bonyolult témát, ezzel pedig megszületett az első kémiai-biológia témában íródott cikkünk.  ATP nem más, mint  az adenozin-trifoszfát, rövidítése, 1929-ben fedezte fel Karl Lohmann. Miután Albert Lipmann 1941-ben rájött, hogy ez a fő energiaszállító a sejtekben, Alexander Toddnak sikerült mesterségesen is előállítania 1948-ban. A skót professzor ezért Nobel-díjat kapott 1957-ben.

Adenozin-trifoszfát Forrás: Wikipédia

Energiát szállít

Az ATP lényege nagyon leegyszerűsítve az, hogy olyan kémiai energiát szállít a sejten belül, ami az anyagcsere folyamataiban játszik központi szerepet. Az emberi szervezetben egyszerre mintegy 250 gramm található belőle, viszont annyira gyorsan használjuk fel, hogy akár a testtömegünknek megfelelő mennyiség is elfogyhat belőle naponta Ha jelentős izommunkát végzünk, kár 500 grammot is felhasználhatunk percenként.

A sportolók haszna

Az ATP molekula tehát az izmok tápanyagellátásért felel. Éppen ezért a sportolók, akik sokat mozognak, rengeteg ATP-t használnak fel. Az étel, amit megeszünk, kémiai reakciókon keresztül adenozin-trifoszfáttá,  fehérjévé, cukorrá, zsírokra bontódik. De mire jó az egész? Az aktív mozgás segíti elő. Lényegében megtermeljük az ATP-t, aztán az egészet elégetjük, így működtetjük a testünket.

A témának a Természet Világában olvastunk utána, ott azért jóval több is kiderül az ATP-ről.  Természetesen a Wikipédiában is sok hasznos információt találtunk róla.

A borítókép forrása: Pixabay