Verbális szörnyetegek: a három legzavaróbb terpeszkedő kifejezés

Megrendezésre kerül? Tárgyalás keretében? Próbáld meg kerülni a terpeszkedő kifejezéseket, de ne csak akkor, ha szövegírással foglalkozol. Szubjektív lista következik.

A pontos, lényegre törő fogalmazás nem könnyű, bevalljuk, gyakran az ATPszövegírás marketing-szövegírói is beleesnek a körülményeskedés hibájába. Van azonban jó néhány kifejezésforma, ami nem csak írásban, szóban is igen bosszantó, ezeket szívünk szerint örökre elfelejtenénk, és csak remélni tudjuk, hogy nem hagytuk benne egyetlen szövegünkben sem.

Verbális szörnyetegek

Az ilyen kifejezéseket gyűjtőszóval terpeszkedő szerkezetnek vagy kifejezésnek nevezi a nyelvtan tudománya. Verbális szörnyetegek. George Orwell így nevezte őket, amiket leginkább a jogi szaknyelvnek köszönhetünk, de legtöbbször talán a rendőrségi hírekben találkozhatunk velük.

Vegyük sorra a szerintünk legbosszantóbbakat!

  1. Megrendezésre kerül

Ezt leginkább akkor használják, ha nem ismert a cselekvő, pedig más módon is kifejezhetnék. A „megrendezik”  például igen rövid és egyszerű megoldás. Így nem lenne olyan kellemetlen a hangzása.

  1. A tárgyalás keretében

Miért kell egy teljesen felesleges szót idetenni? Nem elég az, hogy a „tárgyaláson”? Ezzel a szóval amúgy is szeretnek kiszúrni. A „tárgyalást folytatni valaminek a tekintetében” szintén igen zavaróan hat. Bőven elég lenne a „tárgyalni valamiről”.

  1. Érzéstelenítést alkalmaz, foganasítást eszközöl

Nem kell alkalmazni semmit, érzésteleníteni anélkül is lehet. Foganasítást eszközölni a sok terpeszkedő kifejezéstől szenvedő rendőri szaknyelvben szoktak. Pedig kifejezhetnék azzal is, hogy elfogták.

Szubjektív szempontok

A nyelvtudomány képviselői közül sokan állítják, hogy egy nyelvi jelenséget mindig a használat körülményeit, az adott közléshelyzetet figyelembe véve kell vizsgálni, nem pedig kontextustól függetlenül. Sokan tehát nem értenének egyet azzal a nézőponttal, hogy kerüljük el a terpeszkedő kifejezéseket.

Így aztán az a véleményünk valójában szubjektív marad, hogy túlságosan hivataloskodó és modoros mindhárom kifejezés.

Borítókép: Pixabay