Hívj minket: 30/445-9128, 30/908-3439

Az öt legbosszantóbb helytelenül írt szó

Kultúrális, egyenlőre, muszály. Igazán idegesítő helyesírási hibák, amik ma már a Google-lel bőven elkerülhetőek lennének azoknak is, akik nem figyeltek nyelvtanórán. Összeszedtük az öt, szerintünk legbosszantóbb bakit, hozzávettünk egy újdonságot is.

 

Ezeket elkerülheted, ha egy jó szövegírót alkalmazol a honlapod, szakmai blogod megírásához.

1. Egyenlőre

Akkor mondjuk, hogy egyenlőre, ha például egy focimeccsen 0-0 az állás, és azt szeretnénk kifejezni, hogy a két csapat egyenlőre áll egymással. Ha valami olyasmit szeretnénk kifejezni, hogy „jelenleg még”, akkor az egyelőre a helyes kifejezés.

2. Muszály

Akkor is muszáj helyesen leírni ezt a szót, ha valakinek nem a szövegírás a szakmája. Bármilyen hihetetlen, sokan tényleg képesek ly-vel leírni. Pedig bizony pontos j, te se írd le máshogy.

3. Kultúrális

Az egyik legidegesítőbb hiba, amikor valaki a kulturális szót képes hosszú ú-val leírni. Arra kérünk, hogy soha ne tedd. Ne úgy, mint az egyik híres pesti múzeum, aminek a nevét most mi nem írjuk le.

4. Kézpénz

A kézbe vehető fizetőeszközt nem arról kapta a nevét, hogy a kezedbe foghatod. Hanem arról, hogy készen van, előtted van. Ezért lett belőle készpénz, leírva csak így helyes.

5. Kaukció

Ha albérlethirdetéssel találkozol, ahol a tulajdonos leírja, hogy „két havi kaukció”, akkor ne csak a több százezer forinttal számolj, hanem azzal is, hogy lesz még bajod az illetővel. Kicsit többet jelent ez, mint azt, hogy valaki nem tud helyesen írni. Ugyanígy, ha tulajdonos vagy, egy leendő albérlő a kaukcióról kérdez, nyugodtan kezeld őt fenntartással. Helyesen kaució.

5+1. Nyitvatartás

Az új helyesírási szabálykönyv szerint tavaly óta egybe is írhatjuk ezt a szót, korábban bosszantó hibának számított. Sok bolt feliratát tollal össze is firkálták a vicces vevők egy elválasztójellel. Kevesen tudják, hogy ma már egybe és külön is helyesen írjuk.

A borítókép forrása: Pixabay