Öt érv a munka melletti zenehallgatáshoz

Tényleg hatékonyabbá teszi az irodai vagy a számítógép előtti „szellemi” munkát a zenehallgatás? Segít koncentrálni vagy elvonja a figyelmet? Jó, ha teljesen kizárod a külvilágot? Mutatunk öt okot, amiért bátran tedd fel a fülest.

Az ATP Szövegírás kreatív szövegíróit megosztja a munka közbeni zenehallgatás kérdése. Csapatunkban van olyan tag, aki a néma csendre esküszik, de olyan is üti a billentyűket, aki szereti, ha szól egy kis háttérzene, ezt leginkább egy füles segítségével élvezi. Most a munka közbeni zenehallgatás mellett érvelünk öt pontban.

1. Jó hangulat

Az első érvünk igen egyszerű: ha kedvencedet hallgatod, akkor vidámabb leszel tőle. Egy jól kiválasztott szám lendületet és energiát ad, motivál arra, hogy leülj dolgozni és végigcsinálj egy napot. Ha véletlenül hétvégén is dolgoznod kell, akkor pedig segít túlélni a szomorú időszakokat.

2. Javítja a fogalmazási képességed

Ez a cikk leginkább azoknak szól, akik sokat ülnek számítógép előtt. Számos olyan munkakör van, ahol sokat kell fogalmazni, szavakat, mondatokat kell egymás mellé tenni. Szövegíróként mi azt vettük észre, hogy több órás munka után egyre nehezebben jön az ihlet. Egy jó kis pörgős zeneszám azonban segít ezen.

3. Növeli az energiát

Ha a konditeremben jó hatással van az edzést végzőkre, ha a kocsiban nem alszol el tőle, ha futás közben szaporábban szeded a lábaidat miatta, akkor hidd el, bármilyen körülményre serkentőleg hat. Ha szól a zene munka közben, szerintünk könnyebben érhetjük el a célunkat, egyszerűbben tudunk betartani egy határidőt.

4. Kreatívabbá tesz

A zene, ha nem viszed túlzásba a hangerőt, ösztönzi a kreatív gondolkodást, egy bizonyos dallam gyakran együtt jár egy új ötlettel. Persze nem mindegy a stílus, mi pedig inkább a szöveg nélküli zenékre esküszünk. Ha nem kell a szavakra figyelned, az nem tereli el a gondolataidat.

5. Megszűnik a külvilág

A végére hagytuk talán a legfontosabb érvet. Legyen bármilyen alapzaj körülötted, dolgozz egy coworking irodában, egyterű munkahelyen vagy otthon, ha felcsapsz egy fülest közepes hangerővel, akkor kizárod a külvilágot. Nem zavarsz másokat és a zenét is koncentráltabban hallod.

Kiemelt kép: Pixabay/StockSnap