Hívj minket: 30/445-9128, 30/908-3439

Öt szó, amit alig tudnak néhányan helyesen leírni

Azt nem állítjuk, hogy egyszerű nyelv a magyar, de azt igen, hogy munkánk során egészen elképesztő helyesírási hibákkal találkozunk. Sok minden okoz fejtörést nekünk is elsőre, de most mutatunk öt olyan szót, melyeket rengetegen rontanak el. 

A címben szereplő állítás nyilván túlzás, mert biztosan sok olvasónk tudja leírni helyesen az általunk vizsgált szavakat. Tettünk már közzé arról is blogbejegyezést, hogy mennyire fontos a jó cím ahhoz, hogy rákattintsanak a honlapodra, és néha szerintünk belefér egy pici túlzás is. Arról is értekeztünk már, melyek a legbosszantóbb helytelenül írt szavak. Most öt olyat vizsgálunk, ami nem annyira bosszantó, inkább azért érdekes, mert valamiért következetesen elrontják ezeket.

1. Árbóc vagy árboc?

Rengetegen írják rövid o-val, pedig bizony hosszúval kell. Nem csoda, hogy sokan elrontják, mivel egészen pontosan 2016. szeptember 1-ig röviddel kellett írni, ekkor változott egy csomó szabály, többek között ennek a szónak az írásmódja is.

2. Húsvét vagy húsvét?

A magyar helyesírás szabályai szerint az ünnepek nevét, a nevezetesebb napokat és a történelmi eseményeket jelölő szókapcsolatokat is kisbetűvel írjuk. Így tehát a karácsonyt, az anyák napját, a május elsejét, a honfoglalást, a szabadságharcot és ez alapján a húsvétot is.

3. Dühvel vagy dühhel?

Íme a kakukktojás, mert a megoldás itt az, hogy bizony mindkét írásmód elfogadott. A szabályok szerint a „h” végű szavakhoz elég hozzátenni egy újabb „h”-t, de az is tökéletes, ha a hagyományos toldalékolást használod.

4. Vendéglátóipari vagy vendéglátó-ipari?

Ha nincs Google, akkor te is az ujjaiddal számolod a szótagokat, igaz? Van ugyebár egy főszabály, amely szerint a több mint hat szótagból álló többszörösen összetett szavakat kötőjellel kell tagolni. Ebben a szóban van is hét magánhangzó, de az „i” képző szintén 2016. szeptember első napja óta nem számít külön szótagnak. Így tehát a vendéglátóipari a helyes írásmód.

5. Immunis vagy immúnis?

A helyes az immunis. Az immunrendszer is rövid, ahogy az immunitás is az. Latin szó, valószínűleg ezért alakult így a sorsa.

Borítókép: Pem Sherwood/Pexels